Ekonomi

Fiyatları Açıklasa Bu Kadar Zahmetsiz Olmazdı: TÜİK, DİSK’e Mahkemede Cevap Verdi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılındaki pandemi sürecinde açıklanmayan ölüm istatistikleri ve 2021 yılı sonundan itibaren hızlanan enflasyonla sorgulanan ve tartışılan bir kurum haline gelirken, bir yandan da Türkiye İstatistik Kurumu’ndaki değişimlerle gündeme geliyor. kurum içindeki yönetici ve görevleri. Bu kez açıklamayı bıraktığı veri davasıyla gündemde.

2021 yılı sonunda enflasyon oranlarındaki artışı tam olarak yansıtmadığı düşünülen kurumu ziyarete giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hafızalardan silinmeyecek görüntülerden biri oldu.

TÜİK, kurum içindeki görev değişikliklerinin yanı sıra liderlik değişiklikleriyle de dikkat çekse de uzun süredir vatandaş nezdinde enflasyon verilerini tam olarak yansıtmamakla itham ediliyor.

Bağımsız akademisyenler, ekonomi, istatistik ve matematik uzmanlarından oluşan ENAG alternatif bilgileri açıklamaya başlayınca karşılaştırmalar hızlandı. Ancak bu kez TÜİK alternatif verileri siyaset ya da yargı yoluyla engellemeye çalıştı.

Türkiye’nin en büyük sendikalarından DİSK, TÜİK’in geçen yıl enflasyon tartışmaları ortasında yayınlamayı durdurduğu fiyat verilerine karşı açtığı davayla gündeme geldi.

Akşam saatlerinde TÜİK açıklama yaptı: “TÜİK aleyhine açtığımız davayı kazandık: Makalenin fiyat listesi açıklanacak!” başlığıyla yayınlanan haber gerçeği yansıtmamaktadır.

TÜİK aleyhine açılan bir davanın bulunmadığı açıklamada, CİMER uygulaması üzerinden ‘TÜFE ihraç sepet fiyatlarına’ ilişkin başvuru yapıldığı ve başvuruların yanıtlandığı vurgulandı:

Kurumumuzdan alınan cevaplara istinaden Bilgilendirme Kurulu’na itiraz edilmiş, talep Kurul tarafından 3 Ağustos 2022 tarih ve 2022/936 sayılı kararla reddedilmiştir. Bilginin Reddi Kurulu kararının İdare Mahkemesi’ne taşındığı, mahkemenin bilgi talebinin reddi işleminin iptaline karar verdiği öğrenildi.

Sosyal medya hesabından “TÜİK aleyhine açılmış bir dava yoktur ve söz konusu davada Kurumumuz taraf değildir” yazılı metin paylaşıldı.

TÜİK’in sosyal medyadan yaptığı açıklama dikkat çekti.

Kurumu bağlayıcı nitelikte sayılan dava kararı sonucunda,

TÜİK’in eleman fiyat listesini açıklaması beklenirken,

Fiyatların açıklanmaması için çaba gösterilmesi dikkat çekti.

TÜİK, 2022 Nisan ayı sonuna kadar “ürün sepetindeki” fiyatları açıklamamaya başladı.

TÜİK’in 1 yıl için açıkladığı bilgilerde enflasyonun hangi fiyatlardan hesaplandığı bilinmiyor.

Ne düşünüyorsun?

TÜİK fiyatları açıklamak zorunda mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu